Bisschop + Partners heeft ervaring met alle elementen uit de beleidscyclus. Al onze adviseurs hebben ervaring met de uitvoerende praktijk. Hierdoor kenmerkt onze aanpak zich door praktische toepasbaarheid voor de praktijk van handhaving en vergunningverlening. Een specialisatie van Bisschop + Partners is de inzet van de nieuwste inzichten in de werking van communicatie. Dit zowel op bewust als op onbewust niveau. Een goed voorbeeld daarvan is “nudging”. Nudging gaat over het geven van een duwtje (‘nudge’ in het Engels) in de ‘goede’ richting. Er is geen eenduidige definitie van nudging maar het komt erop neer dat de (voor een belangrijk deel) onbewuste besluitvorming van mensen wordt beïnvloed om zo tot gewenst gedrag te komen.
Onder VTH-beleidsadvies vallen onder meer de volgende producten:
Probleemanalyse (Omgevings- en risicoanalyse)
Om de beperkte handhavingscapaciteit zo effectief mogelijk in te zetten is inzicht nodig in de potentiële risico’s die aanwezig zijn in de omgeving. Dit kan door het uitvoeren van een probleemanalyse. De analyse wordt periodiek geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. De probleemanalyse geeft inzicht in:
- De omvang van de handhavingstaak.
- Het nalevingsgedrag (= kans dat er iets gebeurt).
- De (mogelijke) gevolgen van niet-naleven (= effecten).
- De risico’s (= resultante van de punten 2 en 3).
Capaciteitsberekening
Voor het uitvoeren van capaciteitsberekeningen hanteren wij een rekenmodel waarin wij de gevolgen van uw beleidskeuze zichtbaar maken voor de benodigde capaciteit in omvang en kwaliteit van de formatie.
Nalevingsstrategie
De nalevingsstrategie geeft samen met de probleemanalyse sturing aan de uitvoering van de handhaving met als belangrijkste doel gelijke situaties gelijk te behandelen. In de nalevingsstrategie is veel aandacht voor de wijze waarin verschillende communicatiestrategiën worden ingezet. Hieronder vallen ook nudging en naming & shaming.
De nalevingsstrategie bestaat uit de volgende onderdelen:
- Preventieve handhaving
- Toezichtstrategie
- Sanctiestrategie
- Gedogen
- Handhavingssamenwerking en communicatie
Periodieke evaluatie
Het is goed om de uitvoering van de taken regelmatig te evalueren om vast te stellen of de huidige inrichting nog aansluit bij de veranderende werkelijkheid. Is de bestaande aanpak (nog) effectief? Moeten (verwachte) aanpassingen van beleid en wet- en regelgeving gevolgen hebben voor de (organisatie van de) handhaving? Inhoud van een dergelijke evaluatie is afhankelijk van de precieze vraagstelling bijvoorbeeld:
- doel en proces van de handhaving
- de handhavingsstrategieën
- de planning en control
- de personele aansturing
- monitoring/verslaglegging
- de inrichting van de organisatie
- conclusies en aanbevelingen