Ga naar de inhoud
Home » Over ons » Onze mensen » Rens Bolkestein

Rens Bolkestein

Senior vergunningverlener Milieu

Rens Bolkestein

‘Samen weten we alles.’

Achtergrond: Goed beschouwd loopt een beroepskeuzetest die ik na mijn middelbare school deed, zo’n twintig jaar op het heden vooruit. Die test gaf aan dat ik geknipt was voor het opleiden en coachen van jongvolwassenen. Dat zag ik mijzelf destijds niet doen.

Geboren en getogen in Hilversum en als echte bèta, werd het de HTS (Chemische technologie) in mijn woonplaats. Daarna wenkte de dienstplicht in naam der Koningin. Mijn loopbaan leidde vervolgens naar Hollands Kroon – de marinebasis in Den Helder – waar ik mij als technisch adviseur richtte op de opslag en het gebruik van gevaarlijke stoffen bij de marine onderhoudsbedrijven. In die lijn volgde ik een leergang Milieukunde aan de HTS in Amsterdam. De milieuvergunningen van Defensie – het was nog de tijd van de Hinderwet, de Afvalstoffenwet en de Wca – waren deels geheim: de zogenaamde Kroonvergunningen. Slechts de algemene tekst werd ter inzage gelegd: je wilde een mogelijke vijand per slot niet wijzer maken. 

Mijn opleidingstraject vervolgde ik bij het Instituut Defensie Leergangen (op het gebied van Middenmanagement) en een post-HBO Hogere Veiligheidskunde. Ik was inmiddels als Vergunningverlener werkzaam, met de focus op BRZO-bedrijven en industriële emissies.

Dat ik ons vakgebied van wezenlijk belang vind, mag blijken uit mijn bestuurswerk bij de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM). En uit wat ik nu voor Bisschop + Partners doe: het coachen van onze junior professionals en daarmee het verduurzamen van de zo broodnodige kennis & kunde in ons taakveld.

Trots op: mijn kinderen en kleinkinderen.

Bij Bisschop + Partners werkzaam als coach. Als ik met pensioen ga, wil ik mijn kennis hebben overgedragen. Dat voelt goed.

Werken bij Bisschop + Partners is voor mij meedraaien in een organisatie die de sfeer van een familiebedrijf ademt – in figuurlijke zin. De omgang is informeel en we zijn allemaal gelijk: jong en oud! De vragen die onze juniors stellen, zijn soms even verrassend als leerzaam voor mijzelf. ‘Die vraag moet ik even uitzoeken,’ zeg ik dan. Zo blijf je in beweging!

In mijn vrije tijd klim ik op een van mijn motors (ik ben de trotse bezitter van een Honda C-500 uit 1985 en een Honda Goldwin GL-1800) en toer ik door ons land, de hooglanden van Schotland en het Engelse Lake District. Verder ben ik een formule 1 fanaat, al sinds de tijd van Jacky Ickx, Jacky Stewart en Niki Lauda. Vorig jaar, op 5 september, mocht ik vanaf de hoofdtribune in Zandvoort ons aller Max Verstappen naar de finish juichen.

Rens op de motor