Veel mensen denken dat het bij communiceren om het zenden van een boodschap gaat. Daarmee missen zij de helft van het verhaal. Wat je zendt, wordt aan de andere kant van het gesprek ontvangen. Maar hoe ontvangt die ander jouw boodschap, hoe interpreteert hij wat hij hoort en ziet?
Professionals die werkzaam zijn in op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (hierna: VTH) zijn op vaktechnisch gebied gepokt en gemazeld. Toch valt er op het gebied van houding en gedrag, overtuigingskracht en onderhandelingsvaardigheden nog een wereld te winnen. Een vaak onderschatte succesfactor in effectief communiceren is of jij oog kunt hebben voor het perspectief van de ander.
Balans
We kennen allemaal wel mensen die totaal op zichzelf gericht zijn. Of mensen die heel erg met de ander bezig zijn. Of mensen die liever wat achteroverleunen en wat minder betrokken lijken. We lopen ze in ons dagelijks leven allemaal tegen het lijf. In het VTH-taakveld hebben de professionals een belangrijke boodschap uit te dragen. Die richt zich op het gemeenschappelijk belang van een goede balans tussen menselijke bedrijvigheid en de (milieu)kwaliteit van onze leefomgeving. Hoe zorg je er nou voor dat die boodschap goed landt? Hoe verplaats je je als VTH’er in het perspectief van – zeg maar – de autosloper, de agrariër of de KAM-coördinator van een industriële inrichting? En, hoe kan dat helpen bij het bereiken van je gespreksdoel? Het kernwoord luidt: balans!
Perspectief
De balans die we hier bedoelen, staat of valt met de mate waarin je je kunt verplaatsen in je gesprekspartner, zonder zelf aan duidelijkheid in te boeten. Ofwel: hoe ga je om met geven van ruimte en het nemen van ruimte, aan jezelf denken of aan andere mensen denken? En, tot welk type mens behoor je zelf: ben jij op jezelf gericht, op de ander of liever rationeel en achteroverleunend? We noemen dit de drie waarnemingsposities en we hebben hier allemaal een voorkeurspositie in. Het is spannend – en niet zelden een openbaring – om te ervaren wat er gebeurt als je jouw positie aanpast, om te zien wat het jou en de mensen met wie je communiceert oplevert. In onze trainingen ‘Verbindend Onderhandelen‘ en de 10-daagse training ‘Communiceren met Impact‘ leer je precies hoe je hier in de praktijk mee om kunt gaan, dat je van positie kunt veranderen en dat je een voorkeurspositie hebt. De waarnemingsposities helpen je om flexibeler en meer vanuit verbinding te communiceren.
Waarnemingsposities
In de hierboven genoemde trainingen vormt werken met de waarnemingsposities een vast onderdeel. Tijdens de training ga je leren welke posities dat zijn en wat je er mee kunt. Je gaat ermee oefenen en ook de achteroverleuner (de derde positie) komt aan bod, daar is namelijk niets negatiefs aan. Iedereen heeft immers zijn eigen stijl, zijn eigen voorkeur.
In praktische opdrachten doe je allereerst een stapje achteruit en word je waarnemer van wat er in een gesprek gebeurt. Meer geven we nu niet weg, interesse? Schuif aan en beweeg mee! Check hier onze nieuwe opleiding ‘Communiceren met Impact voor VTH-ers‘