Ga naar de inhoud
Home » Over ons » Onze mensen » Jente McGarvey

Jente McGarvey

Adviseur Milieu en Toezichthouder

‘Als je jezelf uitdaagt en doorzet, is alles mogelijk.’

Achtergrond: Ik heb mijzelf omhooggeknokt vanaf vmbo via havo naar de studie van mijn wens: Milieukunde, aan de HAS green academy, waar ik mijn bachelor heb gehaald. Mijn studiestage richtte zich op de transitie van intensieve landbouw naar natuurinclusieve landbouw bij het Louis Bolk Instituut in Utrecht. Daar richtte ik mij met name op de voordelen van kruidenrijke graslanden.

Voor mijn vervolgstage ging ik naar het buitenland, in dit geval Portugal. Daar liep bij de Agrarische Hogeschool in de stad Coimbra het Aliens & Flames project. Gedurende deze stage heb ik onderzoek gedaan naar de effecten van vuur op de Hakea sericea. Dat is een struik die invasief is in Portugal en daar voor problemen zorgt, zowel op het vlak van milieu als in economisch en sociaal opzicht. Tijdens mijn onderzoek heb ik gekeken naar verschillende slash & burn technieken om de struik in toom te houden. Dat Engels mijn tweede moedertaal is – mijn vader komt uit de Verenigde Staten – was natuurlijk superhandig.

Trots op mijn doorzettingsvermogen. Het schooladvies dat ik vanuit het basisonderwijs meekreeg, paste niet met wat er werkelijk in mij zat. Ik geloofde in mijzelf en heb mijn weg omhoog gevonden.

Bij Bisschop + Partners werkzaam als vergunningverlener en toezichthouder. Voor meerdere omgevingsdiensten heb ik milieuvergunningen geactualiseerd. Nu ligt mijn focus op een toezichtsproject voor een grote omgevingsdienst in het noorden van ons land. 

Het is mooi om te zien hoe mensen in hun bedrijfsvoering rekening willen houden met de impact die ze op hun omgeving hebben. Ik merk tijdens dat werk wel, dat de gemiddelde ondernemer niet goed wegwijs weet in alle voor het bedrijf geldende regels en voorschriften. Je zou ook bijna een KAM-coördinator moeten zijn om de huidige milieuwetgeving goed te kunnen doorgronden, zeker nu de nieuwe Omgevingswet is ingevoerd. Bij een bedrijfsbezoek fungeer ik dan ook vaak als vraagbaak – een echt leuke kant van mijn functie.

Werken bij Bisschop + Partners is werken in vrijheid en vertrouwen. Dat spreekt me ontzettend aan. We worden goed begeleid door de seniors en groeien in ons vak dankzij hun kennis en ervaring. Wij zijn grijs en groen door elkaar en gaan ongedwongen met elkaar om, zeker bij de tostilunches aan de eettafel op kantoor. 

In mijn vrije tijd doe ik het nodige aan zwemmen – van snorkelen tot reddingszwemmen. Ik ben gek op de natuur en dan met name de dieren – ik heb vroeger veel paardgereden. Verder schrijf ik veel – geen gedichten of proza maar gewoon over wat ik zoal meemaak. Als je dat later terugleest, zitten daar best wat eye-openers in!

Jente met haar kat