Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Inwerken en begeleiding van een junior vergunningverlener in crisistijd

Inwerken en begeleiding van een junior vergunningverlener in crisistijd

Marijke Koek en Jacques Ploeger behoren tot onze senior adviseurs die de jonge Bisschoppers begeleiden en inwerken. In de Ondernemingsprincipes Bisschop + Partners is de borging van kennis een belangrijk punt. Zeker op het gebied van vergunningverlening is de instroom van nieuwe vaklieden belangrijk. Onze ervaren krachten maken hierin het verschil. In deze tijd gaat dat vooral op afstand. Loopt dat naar wens? Een doorkijk in een project met Junior vergunningverlener Isabelle Voorderhake.

Marijke Koek: ‘Mensen zijn leuk!’

‘Mijn kennis en kunde overdragen?’ vraagt Marijke. ‘Ik heb die in een loopbaan van meer dan veertig jaar mogen opdoen. En ik doe bijna niets liever dan dat overdragen op de generaties die het stokje van ons overnemen. Binnen Bisschop + Partners heb ik daar ruimschoots de gelegenheid voor. Heeft Isabelle het bij ons – senior vergunningverleners – over een wandelende encyclopedie? Dat is grappig. En goed om te horen! Een encyclopedie moet natuurlijk wél opengeslagen worden, anders staat-ie alleen maar stof te verzamelen.’

Koffiebekertjes

‘Mijn ervaring is inmiddels dat onze kennis ruimschoots wordt benut. Je hebt het dan niet alleen over wat er in de wet- en regelgeving staat of hoe de bestaande vergunningen zijn opgesteld. Het is ook veel gevoel. Over welke inrichting heb je het? Hoe gaan ze daar met de regels om? Welke vragen stel je? Kortom: hoe lever je – als het om de vernieuwde vergunning gaat – maatwerk? De regelgeving is en blijft complex, zeker als je praat over afvalstoffeninrichtingen. En dan de begrippen! Wat is bijvoorbeeld bedrijfsafval in het algemeen? De koffiebekertjes in de kantine van een winkel, moet je daaraan een hele paragraaf met voorschriften wijden? En hoe pas je de Ladder van Lansink – de standaard op het gebied van afvalbeheer – toe? Het vraagt best wel wat van onze junior vergunningverleners om daarmee vertrouwd te raken. Ik zie dat als een mooie uitdaging.’

Socrates

‘In deze tijd is het begeleiden van jonge vakgenoten wel wat ingewikkelder. Je coacht en adviseert op afstand. Er zit glas tussen, zeg maar. Ook mist er nogal eens wat informatie en kun je niet zomaar meer een bedrijf binnenstappen om die informatie te verzamelen. We moeten daarin nu wat terughoudend zijn. Als begeleiders acteren we op vraag. En domme vragen bestaan niet, zei Socrates al. Dat adviseer ik ook iedereen die we nu inwerken en nog gaan inwerken: wees nieuwsgierig en ga op zoek. In dit geval: ook naar het verhaal achter de vergunning. En zoek het contact. Mensen zijn leuk!’

Lees ook:
Marijke Koek over haar werk vanuit Bisschop + Partners: ‘Deze baan houdt mij jong.’

Jacques Ploeger: ‘Ik vertel graag!’

‘Voor mij is het coachen op afstand een nieuwe ervaring,’ stelt Jacques. ‘Als je pupil tegenover je zit, is er gewoon meer interactie. Nu plan je je contactmomenten echt en worden de vragen opgespaard. Ik zeg eerlijk dat dit wat mij betreft wat moeizamer werkt. Dat komt natuurlijk ook door mijn aard. Ik vertel graag. Afstand maakt het overleg wat zakelijker. Niks mis mee maar toch…’

Stappen

‘Marijke en ik hebben een soort rolverdeling. Waar ik vooral inhoudelijk adviseer met mijn arsenaal aan kennis, is zij degene die de boel aanstuurt. Als Isabelle te maken heeft met een complexe vergunning – bijvoorbeeld voor inrichtingen met zeer zorgwekkende stoffen – dan denk ik samen met haar vooruit: welke stappen ga je nemen – waar moet je op letten – wat moet je aan informatie verzamelen? Bij het actualiseren van vergunningen moet je ook wat durven vooruitlopen op nieuwe en komende trends. Dat vergroot de houdbaarheid van wat je voorschrijft. De actualiteit leert dat inzichten snel wijzigen – denk aan Pfas en stikstof en uiteraard asbest.’ 

Klappen

‘Isabelle kent wat mij betreft het klappen van de zweep al. Goede vragen, helder inzicht, denken in goede lijnen. Daarbij is het van belang niet alles al te weten maar wel te weten waar je het vinden kunt. Toegang tot databases van overheden, nutsbedrijven, noem maar op, kunnen goede informatie opleveren. De daar opgedane kennis en informatie een plaats geven in het actualiseren van de vergunningen is daarbij de uitdaging waar zij en de andere junior vergunningverleners voor staan en één van de vaardigheden waarbij ik een handje wil helpen.’

Bergachtig landschap in Yukon, Canada

Yukon, Canada (foto: Kalen Emsley/Unsplash)

Toeren

‘Eigenlijk wilde ik met pensioen en zou ik rond deze tijd met mijn vrouw door Yukon – een wonderschoon gebied in het noordwesten van Canada – en Alaska toeren. Maar daar mogen we nu even niet heen dus de camper die we besproken hebben, moet nog even wachten. Ik heb dus de tijd aan mezelf, nu, en stilzitten is niks voor mij. Toen Caspar en Leo mij vroegen om de rol van coach op te pakken, aarzelde ik geen moment. Ik heb het al die jaren en nu nog naar mijn zin bij Bisschop + Partners. Ik werk er dus graag aan mee dat een jonge garde dat gevoel gaat delen.’

Lees ook: 
Jacques Ploeger over zijn werk vanuit Bisschop + Partners: ‘Ik tel mijn zegeningen en deel ze graag uit.’

En het artikel over Isabelle Voorderhake:
Begeleiding van een junior vergunningverlener: ‘Zo komt kennis van afstand toch dichtbij.’