Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Ik tel mijn zegeningen en deel ze graag uit

Ik tel mijn zegeningen en deel ze graag uit

Jacques Ploeger over zijn werk vanuit Bisschop + Partners

Jacques Ploeger weet zich vierenzestig jaren jong. Na een opleiding tot technisch chemicus en een lange carrière als milieuadviseur sloeg hij aan het rekenen en plande hij de nazomer van zijn loopbaan in. ‘Ik zou nog acht jaar ZZP-en en dan per 1 januari van dit jaar met mijn vrouw in een camper de wijde wereld in – fotospullen mee – reisreportages maken! Totdat ik, eind 2015, op een klus voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, met Leo Bisschop te maken kreeg. Die vroeg mij om Bisschop + Partners te komen versterken. We raakten aan de praat. Over fotografie, over religie. “Vier jaar krijg je van me,” zei ik ten slotte. Daar hebben we onlangs de eerste vier maanden van jaar vijf aan vastgeknoopt – ik wil mijn klus goed geklaard hebben. In mei wacht me die andere horizon.’

Jacques Ploeger

Chemische technologie is een toegepaste exacte wetenschap die zich bezighoudt met technologische toepassingen van vooral chemie, maar ook natuurkunde, wiskunde en informatica. Het vakgebied houdt zich vooral bezig met het ontwerp en onderhoud van industriële chemische processen op grote schaal. Chemische technologen zoeken de veiligste en meest economische oplossing voor een proces. Dat betekent dat de volledige productieketen wordt geoptimaliseerd. Veiligheid en milieu spelen daarbij een belangrijke rol. Een opleiding in deze richting is dan ook een prachtige basis voor het werk als vergunningverlener Wabo-milieudeel bij een omgevingsdienst.

(vrij naar Wikipedia)

Schop

‘Ik begon mijn loopbaan in de procesindustrie. Wat je daar leert is het doorschouwen van processen en het duiden van risico’s voor mens en milieu. Vrij breed, wel. Mijn vader heeft mij daar sterk in gestimuleerd: “Leer jij maar goed door,” zei hij. “Aan de schop staan kun je altijd nog.” Met de nuchterheid van een rasechte Tukker. Dat ben ik zelf dan ook! Ik heb mijn kennis en kunde lang kunnen oefenen, eerst vier jaar in de aardappelmeelindustrie in het noorden van het land, gevolgd door vier jaar projectengineering in de apparatenbouw – in Apeldoorn. Daar startte daarna mijn loopbaan in de milieuwetgeving. Na elf jaren als ambtenaar kwam ik in het milieu van particuliere adviesbureaus terecht – ander verhaal, nieuwe ervaringen. Ten slotte ging ik als kleine zelfstandige aan de slag. Mooie klussen, waaronder in Groningen, Arnhem en Utrecht. En in de IJmond, dus.’

Richting

Via Bisschop + Partners werd ik gedetacheerd bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Na dertig jaar in het vak en het einde van mijn arbeidzaam leven als een duidelijke stip aan de horizon, voelde ik de drang mijn kennis als senior vergunningverlening op een nieuwe generatie over te dragen. Dit meester-gezel principe zit ook in onze bedrijfsvisie: de Ondernemingsprincipes Bisschop + Partners. In het project Implementatie vierde tranche Activiteitenbesluit van de omgevingsdienst werkte ik als senior samen met mediors en junioren. Bij het invoeren van de vierde uitbreiding en correctie van deze algemene voorschriften. De chemie die daar onderling ontstond, droeg bij tot een fantastische werksfeer en de synergie van groeiende kennis bij de projectleden, gepaard aan een prima resultaat met het project. Deze ervaring heb ik teruggekoppeld naar Bisschop + Partners, met het verzoek om mij aan een junior te koppelen. Dit gebeurde en daarmee heb ik meteen de kracht van Bisschop + Partners voor zijn medewerkers te pakken. Als je aangeeft een bepaalde richting uit te willen, wordt dat ondersteund en zodra mogelijk gehonoreerd. Maar er is meer!’

Verjaardagsfeest

‘Werken bij Bisschop + Partners betekent ook dat je uitdrukkelijk wordt uitgenodigd om insider te worden. Het is niet zomaar een duo directeuren met een stel ondergeschikten. We maken het bedrijf met elkaar – in alle vrijheid om mee te denken en op te bouwen. Dat heb ik elders toch weleens anders ervaren. En het werkt! Zonder soft te willen lijken, kan ik stellen dat ons bedrijf meer een professioneel gezin dan een doorsnee verdienmachine is. We hebben oog voor elkaar, voor elkaars ontwikkeling, voor maatschappelijk ondernemen. Wie elders lijkt uitgewerkt, krijgt bij ons een nieuwe kans. Daarmee zijn ervaren mensen weer met een nieuw doel aan zet. Hun kennis, ervaring en vaardigheden zien wij als een kostbaar goed dat vooral aan de jonkies moet worden overgedragen. Verder hebben wij een uiterst prettige werkkring en worden we nog eens prima gehonoreerd ook. Dat is nog eens een positief verhaal voor op het verjaardagsfeest. Dus ik zou zeggen: “Wie dit leest – zegt het voort – kom erbij – er is een prima plek voor jou!” Dat meen ik uit mijn hart.’

Rijk

‘Voor mij nadert nu, na zevenendertig jaar grijs milieu, het lang verbeide pensioen. Een klein missertje in mijn planning is dat ik pas in mei de grotendeels ongerepte streken van Yukon en Alaska ga bezoeken. Bisschop + Partners had tot die tijd nog een klusje voor me liggen. Of ik hen daarmee nog even uit de brand wilde helpen? Tuurlijk! Zo’n relatie hebben we wel. Het afscheid doet ook een beetje pijn, dat hoort erbij. Nog even uitstellen ook. Waar je het naar je zin hebt, laat je niet graag los. Maar wat ben ik rijk. Wat heb ik veel om de Heer dankbaar voor te zijn! Drieënveertig jaar getrouwd – twee mooie dochters en twee schoonzoons – vier kleinkinderen – en mijn steentje kunnen bijdragen om de wereld die we met elkaar delen een stukje leefbaarder te houden. Ik ben nu eenmaal een christelijk mens. Ik tel mijn zegeningen en ik deel ze graag uit.’

Meer weten over werken bij Bisschop + Partners?