Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Zo ben ik op mijn beurt weer meester

Zo ben ik op mijn beurt weer meester

Daniël Harmsen over zijn werk vanuit Bisschop + Partners

Wie zijn digitale zoekmachine richt op Heino – de woonplaats van Daniël Harmsen –  komt terecht bij de parel van Salland, waar ruim zevenduizend inwoners rond de Maria Hemelvaart en de Nicolaaskerk trots zijn op hun bloeiende verenigingsleven. ‘Ik ben er tweeëndertig jaar geleden geboren en sindsdien getogen,’ vertelt Daniël. ‘Hoe mijn loopbaan begonnen is? Wel, op school had ik een voorliefde voor de vakken natuurkunde en scheikunde – dus ging ik Chemische Technologie studeren aan de Technische Universiteit Twente. Daar haalde ik mijn Master of Science. Vanaf toen liep het allemaal wat anders dan ik had verwacht.’

Daniel Harmsen

Chemische technologie is een toegepaste exacte wetenschap die zich bezighoudt met technologische toepassingen van vooral chemie, maar ook natuurkunde, wiskunde en informatica. Het vakgebied houdt zich vooral bezig met het ontwerp en onderhoud van industriële chemische processen op grote schaal. Chemische technologen zoeken de veiligste en meest economische oplossing voor een proces. Dat betekent dat de volledige productieketen wordt geoptimaliseerd. Veiligheid en milieu spelen daarbij een belangrijke rol.

(vrij naar Wikipedia)

Geplukt

‘Ongeveer in de tijd van mijn afstuderen kreeg mijn moeder gezondheidsproblemen. Omdat ik een familieman ben, bleef ik in Heino wonen, waar de banen in mijn vakgebied niet voor het opscheppen lagen. Handen uit de mouwen dus, via uitzendbureaus. Van alles heb ik gedaan. Werken bij de post, bij schoonmaakbedrijven, in de bouw en in tuinderijen. Vaak leuke ervaringen maar ook wel mindere. Zo was er een bedrijf dat uitbetaalde naar prestatie waar het – afhankelijk van de werkverdeling – onmogelijk was om aan te voldoen. Toen ze ook nog op reiskosten beknibbelden, hield ik het daar wel voor gezien. Er zijn grenzen. En Bisschop + Partners? Ik werd in het voorjaar van 2017 door Leo Bisschop van de Nationale Vacaturebank geplukt. Hij belde mij op voor een, later afgelaste, informatie avond. Na een tweede telefoontje spraken we af in een horecagelegenheid in Lelystad. Ik kwam er binnen voor een kop koffie en verliet het pand met een contract. Ja, het klikte wel.’

Magic

‘Zo werd ik via Bisschop + Partners gedetacheerd als vergunningverlener bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaal. Leuke klussen! Ik doe zowel meldingen als maatwerk en de grotere vergunningen. Als chemische technoloog heb ik wel mee dat ik snap waar ze het in de bedrijven over hebben – bijvoorbeeld als het gaat om technische aspecten van vetafscheiders of de opslag van hexaan en andere zeer zorgwekkende stoffen. En zo niet, dan zoek ik het op. Handboeken, protocollen, normen en wetgeving. Daarbij: Google is your best friend. Dat vind ik het leukste aspect van mijn werk: dingen uitpuzzelen. Maar ook: lekker in gesprek zijn met collega’s, spelletjes doen – ik ben een spelletjesmens – na het werk. Favorieten zijn Dungeons & Dragons, Magic the gathering. Een rollenspel in een magisch avontuur. Dat speel ik vanouds ook thuis. Daar ben ik trouwens verder actief in een folkloristische dansgroep die regelmatig optreedt. We oefenen elke zondag. Het is een heerlijke hobby.’

Meer weten over werken bij Bisschop + Partners?